Faglighed skal med i bagagen

Flemming Nielsen er passioneret træner i Næstved Motorklub, og har kastet sig over ATK-uddannelsen og flere kurser i DMU. Han opfordrer alle med lysten til at være træner til at gøre det samme.

Rollen som ATK-træner for Næstveds minikørere startede i 2019, men Flemmings historie med motocross stammer helt tilbage fra sin farfar som MX-kører samt sin far, der kørte på et højt niveau, var med i Næstved Motorklubs bestyrelse samt var holdleder for DMU’s MX-landshold. Selvom det mest var fodbolden, der træk i Flemming som ung, endte han alligevel med at køre motocross i over 15 år.

I 2018 stoppede han som aktiv kører, men han kunne aldrig rigtig slippe klubben, og han besluttede at give tilbage til den sport, som har givet ham så meget.

– Når der kommer nye i en klub, kan de hurtigt føle sig lidt ”efterladt”, hvis ikke man tager hånd om dem. De ender sådan set bare med at stå at kigge lidt rundt, og måske har de fået at vide, at de ”bare skal parkere derovre og køre cross derovre”. Det syntes jeg, er rigtig ærgerligt, og derfor meldte jeg mig hurtigt som frivillig træner for de nye minikørere. Kort tid efter kom jeg på Træner 1 uddannelsen, så jeg også fik den grundlæggende faglighed med i bagagen, fortæller Flemming Nielsen.

Rivende udvikling i klubben

Der er sket mange ting, siden Flemming fik rollen som træner. I starten tog han sig af syv kørere til træningen, og det tal er i dag steget til over 20 til hver træning. Og det er ikke kun kørerne, der er glade for indsatsen.

– ATK har givet mig de nødvendige værktøjer, så jeg kan strukturere træningen i klubben. Vi varmer op, instruerer, evaluerer og alle kørere får feedback efter træningen. Det er både forældre og kørere glade for, når de ved, at der er en plan for træningen både denne gang og næste gang.

– Når der er så mange kørere efterhånden, så kan jeg heller ikke løfte opgaven uden alle de fantastiske forældre, der hjælper til med det praktiske under træningen. Så de skal også have en kæmpe tak med på vejen.

Oveni fortæller Flemming, at forældrene har påskønnet hans arbejde så meget, at de nominerede ham til Årets Træner i Næstved. Blandt de nominerede i alle idrætsklubber i Næstved, var det slutteligt en stolt Flemming Nielsen, der vandt trofæet og titlen som Årets Træner 2019 i Næstved.

Ansvar for den nye generation

En af de vigtigste drivkræfter for Flemming har været det ansvar, som han mener, der ligger hos en klub for at tage sig af den nye generation af kørere. Mange er ikke vokset op med motocross, og som kører skal man have meget viden og ikke mindst respekt for sporten.

– Jeg synes, vi skylder de nye og deres forældre at tilbyde faglig træning, når de bruger så meget tid og penge på sporten. Jeg føler mig utrolig beriget af ATK, og jeg vil gå hele vejen med alle uddannelserne, så jeg kan lære kørerne så meget som muligt. Og jeg kan kun anbefale alle med lysten til at være træner til at tage Træner 1 uddannelsen, også selvom, man måske ikke selv har den store erfaring med at køre.

– Resultaterne taler for sig selv. Kørerne og forældrene er glade, mens kørerne udvikler sig løbende, og vi har opbygget en hel særlig tillid til hinanden. Det gør mig meget glad, når en minikører har modet til at tage mig til siden og tale om, hvordan han får den bedst mulige træning. Og så husker jeg altid, hvad DMU’s MX-landstræner fortalte os til ATK-kurserne. ”Som trænere lærer I de nye kørere, de samme grundteknikker, som jeg arbejder videre med hos landsholdskørerne. I giver dem de ting med i bagagen, som danner grundlaget for, at de kan blive rigtig dygtige kørere”, afslutter Flemming Nielsen.

(Artikel fra Motorbladet juni 2021)