ATK har finpudset mig som træner

Lars Kjær har for nyligt færdiggjort ATK-klubtræneruddannelsen. Selv med sine 39 års erfaring med motocross har Lars taget flere ting med sig fra ATK, der har finpudset hans trænerevner.

ATK handler om at lære de rette ting, i den rette rækkefølge, i den rigtige alder – og bygger på generelle principper for at blive en god atlet. Lars Kjær må da også indrømme, at han var lidt skeptisk, da han gik i gang med uddannelsen.

– Lige da jeg fik den der motocross ATK-bog i hånden tænke jeg, at det virkede lidt langhåret og ikke var noget nyt. Men ATK endte faktisk med at give mig nogle rigtig gode værktøjer og en forståelse, der har gjort mig til en bedre træner. På den måde er ATK ret unik, fordi du lærer om børn og unges behov og evner, hvad de kan og ikke kan, og at koble leg med læring.

– Man skal møde kørerne i øjenhøjde, faktisk helt bogstaveligt. Derfor sætter jeg mig også på knæ, når jeg taler med små kørere. Det er vigtigt for at have en dialog om deres udfordringer, for ofte ved de godt, hvad de skal blive bedre til, og det er min opgave at hjælpe dem på vej. Det er også den fedeste oplevelse, når man kan se, at de små snakke hjælper dem ude på banen, fortæller Lars.

Hvad fatter gør…

Man ser engageret forældre i alle sportsgrene, også i motorsporten, der hjælper deres børn med træningen. Lars er også blevet meget opmærksom på forældrene ved træningen og forsøger i lige så høj grad at give ATK-principperne videre til dem.

– Jeg har selv to piger, der går til håndbold, og jeg har heldigvis ikke oplevet nogen forældre i motocross, der opfører sig som nogen af dem i håndboldhallen. Men jeg forsøger stadig at give råd til forældrene til de små kørere, da det er vigtigt at holde fast i det sjove og legen omkring sporten. Hvis det kun er hård træning, har jeg desværre ofte set både glæden og køreren forlade sporten i sidste ende.

– Her kan jeg også se, at jeg i mine unge dage nok har kørt for hårdt på i forhold til, hvad jeg havde godt af. Jeg plejer at sige, at min far var den bedste træner, jeg nogensinde har haft, og han har lært mig rigtig meget. Men han var lidt til den hårde side, og set i bakspejlet kunne han nok også have haft glæde af at lære om ATK, fortæller Lars med et smil på læben.

ATK er for alle

Lars Kjær er ikke i tvivl om, at ATK-træneruddannelsen er relevant for alle, der gerne vil bidrage som træner.

– Uanset om man selv har kørt meget eller lidt, så lærer man rigtig meget af uddannelsen både praktisk og pædagogisk. Som træner skal man jo heller ikke være en god køre, men god til at udvikle andres potentiale. Derfor kan jeg varmt anbefale uddannelsen, uanset hvem man er eller hvilken sport, man ønsker at være træner for, afslutter Lars.

(Artikel fra Motorbladet feb. 2021)